Groeiende vraag naar biobased verpakken

Biobased verpakkingen zijn verpakkingen die zijn gebaseerd op van oorsprong natuurlijke materialen, die recyclebaar of composteerbaar zijn. Door toenemende aandacht voor het milieu, door de gehele keten heen, worden biobased verpakkingen steeds belangrijker.

Het marktaandeel van biobased verpakken is wereldwijd nog relatief klein, maar neemt wel snel toe. In 2011 was slechts 1,5% van het totaal aanbod aan verpakkingen biobased. Voor 2020 wordt gestreefd naar een verdubbeling van dat percentage[1]Biobased.jpg

Het gebruik van papier en karton in verpakkingen levert een ontzettend belangrijke bijdrage in het verhogen van het percentage biobased verpakkingen. Het is recyclebaar, biologisch afbreekbaar én geschikt voor thermische recycling (verbranding).

 ‘De inzameling van papier en karton zit in Nederland op een niveau van 80% (Europees: 72%). Bij bijvoorbeeld kunststof ligt dat al een stuk lager’, aldus Hester Klein Lankhorst, directeur van Kennisinstituut voor Duurzaam Verpakken[2].

Om een structurele vermindering van de milieudruk te kunnen bereiken, is dus de toepassing van karton als verpakkingsmateriaal van groot belang. Maar dat niet alleen. Ook de ontwikkeling naar lichtere verpakkingen is erg belangrijk. Lichtere materialen vergen immers minder materiaal en minder transportenergiekosten. Ook mono-materialen staan steeds meer in belangstelling: een product is beter te recyclen als het uit één en hetzelfde materiaal bestaat.

Het is opvallend dat verpakkingen steeds duurzamer worden, maar dat consumenten daar niet altijd over worden geïnformeerd. “Tijd dus om biobased verpakkingen nóg meer uit te dragen”, aldus Christiaan Block,

 “Er heerst ergernis over verpakte producten die veel afval geven. Biobased heeft de potentie om deze ergernis om te zetten in iets positiefs dat bijdraagt aan de merkwaarde”, aldus Christiaan Block programmamanager bio based materials, Wageningen UR[3].  Biobased verpakkingen vormen een belangrijk onderdeel in de marketingmix van producenten om zich optimaal te kunnen onderscheiden.

Milieuvriendelijke verpakkingen zoals automatisch verlijmde kartonnen dozen dragen een belangrijk steentje bij aan de ontwikkeling naar een circulaire economie voor verpakkingsmateriaal. En omdat ook de hotmelt vaak biobased is, kunnen we met recht spreken dat een machinaal gevormde doos een buitengewoon goed voorbeeld is van biobased verpakken. 

Wil je meer weten over de milieuvriendelijke mogelijkheden van het machinaal vormen van kartonnen dozen en het terugdringen van het materiaalverbruik? Één van onze engineers staat je graag te woord.

 

 Spreek met een Engineer

 

 

[1] https://www.kidv.nl/6213/interview-hester-fd-pdf-totale-bijlage.pdf

[2] https://www.kidv.nl/6213/interview-hester-fd-pdf-totale-bijlage.pdf

[3] https://www.kidv.nl/6213/interview-hester-fd-pdf-totale-bijlage.pdf

Posted by Dajana | Boix Europe on 30-jun-2016 14:30:00

Topics: Verpakkingen, Bio based, milieubewust

Schrijf je in voor maandelijkse blog updates

Dozen opzetten: Zelf doen of laten doen?

Hoe kan nu worden vastgesteld of een opzetmachine op locatie te prefereren is boven een opzetstation? En welke factoren spelen daarbij een rol?

download  Whitepaper