De toekomst van verpakkingen: vier belangrijke trends

In een recent gepubliceerd artikel van het Britse Smithers Pira - autoriteit op het gebied van verpakkingen - kun je meer lezen over de vier belangrijkste trends die de toekomst van verpakkingen tot 2028 gaan vormgeven:
1. Economische en demografische groei
2. Duurzaamheid
3. Consumententrends
4. Trends bij merkeigenaar

De toekomst van verpakkingen vier belangrijke trends - 350 pix
1. Economische en demografische groei
De algemene expansie van de wereldeconomie zal naar verwachting de komende tien jaar aanhouden, gestimuleerd door de groei in opkomende consumentenmarkten. De inkomens zullen naar verwachting stijgen, waardoor het consumenteninkomen stijgt voor de bestedingen aan verpakte goederen. De wereldbevolking zal uitbreiden en vooral in belangrijke opkomende markten, zoals China en India, zal het tempo van verstedelijking blijven groeien. Een stijgende levensverwachting zal leiden tot een vergrijzing van de bevolking, met name in belangrijke ontwikkelde markten, zoals Japan, waardoor de vraag naar gezondheidszorg en farmaceutische producten zal toenemen. Een ander belangrijk fenomeen van het leven in de 21ste eeuw is de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens.
Schema vier belangrijkste trends voor de toekomst van verpakkingen
2. Duurzaamheid (verpakkingstechnologie)
Sinds 2017 is er een hernieuwde belangstelling voor duurzaamheid, specifiek gericht op verpakkingen. Dit komt tot uiting in de regelgeving van de centrale overheid en de gemeente, de houding van de consument en de waarden van de merkeigenaar die via de verpakking worden gecommuniceerd. De EU is een pionier op dit gebied met haar streven naar beginselen van de circulaire economie. Aangezien duurzaamheid een belangrijke motivatie voor consumenten is geworden, zijn merken steeds meer geïnteresseerd in verpakkingsmaterialen en ontwerpen die aantoonbaar blijk geven van hun betrokkenheid bij het milieu.

3. Consumententrends
De wereldwijde online retailmarkt blijft snel groeien. Consumenten kopen steeds vaker meer goederen online. Dit zal tot 2028 blijven toenemen en zal een verhoogde vraag naar verpakkingsoplossingen laten zien - vooral golfkarton verpakkingen - die veilig goederen kunnen verzenden via de meer complexe distributiekanalen.

Meer mensen consumeren producten zoals voedsel, dranken, geneesmiddelen onderweg. Dit betekent een toenemende vraag naar verpakkingsoplossingen die handig en draagbaar zijn. In lijn met de toename van eenpersoonshuishoudens, zijn meer consumenten, met name jongere leeftijdsgroepen, geneigd vaker boodschappen te gaan doen in kleinere hoeveelheden. Dit heeft de omzetgroei bij supermarkten gestimuleerd en en de vraag naar kleinere porties in kleinere verpakkingen doen toenemen. 

Gezondere levensstijlen stimuleren de vraag naar verpakte goederen (zoals gezonde voedingsmiddelen en dranken) naast geneesmiddelen en voedingssupplementen.

4. Trends bij merkeigenaar
De internationalisering van veel merken binnen de snel bewegende consumptiegoederenindustrie blijft stijgen, omdat bedrijven nieuwe snelgroeiende sectoren en markten zoeken. E-commerce en de globalisering van de internationale handel stimuleren ook de vraag van merkeigenaren naar componenten, zoals RFID-labels en slimme tags, om te beschermen tegen namaakgoederen en om hun distributie beter te kunnen volgen.

Er wordt ook voorspeld dat de consolidatie van de industrie in fusie- en overnameactiviteiten in eindgebruikerssectoren zoals voedsel, dranken en cosmetica zal doorgaan. Naarmate meer merken onder de controle van één eigenaar vallen, zullen hun verpakkingsstrategieën waarschijnlijk worden geconsolideerd.

De consument in de 21e eeuw is minder loyaal aan het merk. Dit simuleert een interesse in aangepaste of verbeterde verpakkingen en verpakkingsoplossingen die een impact op hen kunnen creëren. Digitaal printen biedt hiervoor een belangrijk middel om aan te sluiten bij de wens voor geïntegreerde marketing, waarbij verpakkingen een toegangspoort vormen voor koppeling naar sociale media.


Meer weten over het onderzoek? 
Lees hier het volledige Engelse artikel van Smithers Pira.  

Packaging Europe en Smithers Pira hebben onlangs een co-branded rapport gepubliceerd met de titel 'European Packaging Competitive Landscape Strategic Forecasts to 2023'. Een interview met een van de auteurs geeft meer informatie. 


Meer weten over verpakkingsmogelijkheden? 
Verpakken betekent processen optimaliseren en efficiency realiseren. Dan is het handig om te weten welke verpakkingsmogelijkheden er allemaal zijn. 
Voor tips en advies over het ontwerp van verpakkingen, meer informatie over nieuwe trends en praktische voorbeelden denkt Boix graag mee.  

Stel je verpakkingsvraag

Posted by Ramona Fredriks | Boix Europe on 28-feb-2019 13:42:28

Topics: onderzoek, smithers pira, trends, verpakking, duurzaamheid, toekomst, consumententrends, merkeigenaar, economische groei, demografische groei

Schrijf je in voor maandelijkse blog updates

Dozen opzetten: Zelf doen of laten doen?

Hoe kan nu worden vastgesteld of een opzetmachine op locatie te prefereren is boven een opzetstation? En welke factoren spelen daarbij een rol?

download  Whitepaper