Bekijk de dronebeelden van het productieproces bij paprikasorteerder MidFresh

Bij paprikasorteerder MidFresh in Harmelen worden de verschillende paprika trays van golfkarton met behulp van een Boix dozenopzetmachine automatisch opgezet.

Lees meer over het productieproces bij MidFresh en bekijk de mooie dronebeelden van het gehele productieproces. 

Productieproces bij Midfresh HarmelenIn 2003 was MidFresh een opvallende nieuwkomer in een tijd dat het sorteren vaak nog gewoon in de schuur bij de kas gebeurde. “En dat gebeurt nog steeds veel”, vertelt Berry Gresnigt, Halmanager bij de paprikasorteerder. “Hier in Harmelen hebben drie telers (Concordia, Van Dijk Bedrijven (nu Midberg) en SDG Paprika) destijds in samenspraak met de afnemer besloten onder één dak te gaan sorteren. De sorteerlocatie staat dus mooi midden tussen de drie teeltbedrijven in. De paprika’s rijden zo met treinen de sorteerloods binnen.” Daar worden de paprika’s vervolgens vers gesorteerd. “Wij verpakken alles meteen in het juiste fust en onze klanten kunnen hun product hier direct komen ophalen. De veiling als tussenschakel in het proces is er hier nu dus niet meer bij.”

Gesealde paprika's

Veel paprika’s gaan de grens over. Japan, de Verenigde Staten: het zijn geen uitzonderlijke bestemmingen. Bij MidFresh worden jaarlijks ruim 9 miljoen kilo paprika’s gesorteerd en verwerkt, waarvan 4 miljoen stuks geflowpackt. Ook gaan veel paprika’s in 5-kilo dozen van het eigen merk ‘Freshwell’ de deur uit en is er sinds 2017 de mogelijkheid om paprika’s per stuk te sealen. “De houdbaarheid neemt door paprika’s te sealen enorm toe. Belangrijk op het moment dat paprika’s uiteindelijk op een cruiseschip belanden of lange tijd goed moeten blijven op een militaire basis.”

De verpakkingen worden ondertussen steeds duurzamer. “We sealen dagelijks paprika’s en flowpacken blijft ook belangrijk. Wel zien wij dat de stoplichtverpakking met daarin een gele, groene en rode paprika steeds minder gevraagd wordt, omdat de groene paprika’s bij de consument niet zo populair is. Wij doen daarom juist steeds meer met een combinatie van geel, rood en oranje. Verder zie wij ook dat bij het flowpacken er steeds minder plastic gebruikt wordt. Het stukje plastic dat de boel aan elkaar houdt, blijft, maar zo’n 80 procent van de flowpackverpakking is straks van papier.” 

Sorteren op interne kwaliteit
Behalve de paprika’s uit de aangesloten teeltbedrijven, biedt MidFresh ook de mogelijkheid aan andere telers om hun paprika’s in Harmelen te sorteren. Dat MidFresh sinds 2010 de mogelijkheid heeft om de interne kwaliteit van paprika’s te checken, helpt daarbij. “In 2010 zijn wij gestart met een pilot samen met Aweta waarbij wij boven de sorteermachine een Inscan IQA, een sensor die het mogelijk maakt om de binnenkant van de paprika op bijvoorbeeld binnenrot te checken, hebben hangen. Tijdens die pilot die 3 jaar duurde, hebben wij samen met Aweta voor alle kleuren uitgevogeld hoe dat sorteren op interne kwaliteit moet. Inmiddels werkt dat goed. Regelmatig komen andere telers bij ons langs met kwaliteitsproblemen. Deze zomer nog, toen een teler problemen had met binnenrot. Hij hoefde na sortering bij ons in plaats van 100 procent nog maar 30 procent weg te gooien De rest van de paprika’s bleek toch nog goed te gebruiken voor consumptie.”

Bron: www.agf.nl 


Meer weten over het automatisch opzetten van kartonnen trays met behulp van een Boix-dozenopzetmachine?  

CONTACT

 

 

Posted by Ramona Fredriks | Boix Europe on 30-okt-2018 10:22:55

Topics: paprika, midfresh, paprikasorteerder

Schrijf je in voor maandelijkse blog updates

Dozen opzetten: Zelf doen of laten doen?

Hoe kan nu worden vastgesteld of een opzetmachine op locatie te prefereren is boven een opzetstation? En welke factoren spelen daarbij een rol?

download  Whitepaper